Polen 2009


Operation Poland 2009
We hebben God op zoveel manieren zien werken op deze reis dat ik er wel wat van moet vertellen.

We zijn op een donderdagmorgen om 6.00 uur vertrokken uit Almere.
groepsfoto thuis
We hadden een team van 14 mensen uit drie verschillende kerken en uit twee landen.
We reden met twee auto’s en een busje in colonne naar Duitsland.
Het busje was geregeld door ADCO Logistiek uit De Meern.
De reis verliep helemaal zonder problemen.

 

 

 

 

 

 

We kwamen in  de avond aan bij het hotel in Bolewice.
hotelHier hadden we kamers gereserveerd.

Het was heerlijk om te zien dat we, ook al kwamen we uit drie verschillende kerken en twee landen, gewoon één familie zijn.
We hebben erg veel plezier gehad.
Het eten in het hotel was heerlijk en de bediening voortreffelijk.

 

 

 

 

 

 

Volgende morgen vroeg weer verder dwars door Warschau richting het oosten.
In de avond kwamen we aan in Hrubieszów, dat is een dorp op 5 km van de grens met de Oekraïne.
Het eten stond klaar in de kerk en de bedden opgemaakt.
Zaterdagmorgen hadden we een leiders meeting,
leiders Hrubieszow
hier was het bijzonder om te zien dat God meer bediening voor de leiders wilde dan onderwijs.
We hebben gemerkt dat het vooral draait om relatie.
Zaterdagavond hebben Julius en Angelique in het park gezongen en heeft pastor Schalk van Power Of Hope Ministries, uit Zuid Afrika, gesproken.
park zaterdag

 

 

 

 

Hier kwamen 5 mensen tot geloof waaronder een satanist.
Schalk spreekt

 

 

 

Zondagmorgen hadden we een dienst in de kerk van pastor Robert, Evangelisch Centrum Rebecca.

vlaggen Schalk kerk Robert

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandagmorgen hebben we een film over het leven van Jezus laten zien in de gevangenis.
We hadden een mooi scherm van 2 bij 2 meter die we in samenwerking met Breman Almere en Walthers Beveiligingen hebben gemaakt.
Van de 12 gevangenen die kwamen kijken zijn er 7 tot geloof gekomen.

filmkerk HrubieszowIn de avond hebben we deze film eerst in een opvanghuis voor daklozen en later in het park gedraaid en zijn er nog 2 mensen tot geloof gekomen.

Dinsdagmorgen vroeg op reis via Zakliczyn naar Czchów in het zuiden van Polen.
Hier verbleven we in het conferentiecentrum ‘Betezda’.
BetezdaOpnieuw waren de mensen erg gastvrij en kregen we erg goed eten.
Het was fijn om hier weer nieuwe contacten te kunnen leggen.
Helaas kwam er maar één pastor op de leidersmeeting.

In de avond hebben Julius en Angelique samen met Kimberleigh weer gezongen op het raadhuisplein in Zakliczyn en hebben we de film weer gedraaid.
Zakllizyn

 

 

Ook hier kwam weer één persoon tot
geloof.

 

 

 

 

De volgende dag, inmiddels donderdag, hebben we een meeting gehad in het conferentiecentrum samen met twee beroepsmuzikanten.
drummer

 

De Heilige Geest was aanwezig en er waren profetiën voor iedereen. Het was een heel bijzondere tijd samen.
Ewa

 

 

 

 

 

Ewa heeft alles goed vertaald voor ons.
’s Avonds hebben we opnieuw de film gedraaid nadat Julius, Angelique en Kimberleigh hadden gezongen.

Op vrijdag hadden we een dag vrij en gingen we naar de zoutmijn in Wieliczka.

zoutmijn
Hierna gingen we naar Kraków.
Krakow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een fijn dagje uit hadden we een typisch Pools eten. We hadden kiełbasa boven het vuur. Dat zijn worstjes die je aan een lange pen boven een kampvuur bakt.
Kielbasa

 

Op zaterdag was het dan zover om weer afscheid te nemen van nieuwe vrienden en het mooie Polen.
groepsfoto betezda
Ook de terugreis verliep zonder problemen en we kwamen erg moe maar zeker voldaan op zondagmorgen om 2.00 uur aan in Almere.
Al met al een geslaagde zendingsreis die erg veel levens veranderd heeft.

………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

Hier een kort verslag van de zendingsreis naar Polen door Tineke van Hulst.

9-7

Ik (Tineke) zag in eerste instantie erg op tegen deze reis. Mijn eerste reis naar Polen tijdens een vakantie was niet zo goed bevallen, dus ik was erg sceptisch.

Allereerst zag ik op tegen de lange reis en van de taal begreep ik al helemaal niets.

Je snapt dus wel dat ik niet stond te juichen. Ik deed het dan ook in eerste instantie voor Erik.

Maar gaandeweg de reis begon ik er meer plezier in te krijgen, het was erg gezellig zo met z’n allen. De aankomst in het Hotel was erg gastvrij en er werd zelfs Nederlandse muziek gedraaid om het ons naar de zin te maken.

’s Avonds hebben we met z’n allen buiten op het terras gezongen met begeleiding van de gitaar.

De serveerster die Erik en Jos al van een eerdere reis kende, zei dat ze het erg mooi vond.

10-7

De volgende dag zijn we weer vertrokken naar onze eerste bestemming Hrubrieszóow dat tegen de Oekraine ligt.. We kwamen erg laat aan maar er werd op ons gewacht met een maaltijd. Hartverwarmend. Onze bedden waren opgemaakt dus we konden daarna slapen na een vermoeiende reis.

11-7
De volgende dag was er een meeting met worship en een spel met drie ballen en een ei. De bedoeling hierachter was dat we niet onze boodschap voor die ander neermoeten gooien en maar hopen dat hij aankomt, maar voorzichtig aan iemand persoonlijk overdragen zodat je ook echt contact maakt met die ander.

Er is ’s middags gebeden met iemand in het ziekenhuis. Hij had een ontsteking in zijn neus en voelde zich niet al te best. De volgende dag was hij in de samenkomst en speelde hij de basgitaar. Zo goed is God!

In de avond zijn we op het plein daar gaan evangeliseren, maar de mensen waren erg voorzichtig.

12-7

De zondagmorgen kwam. Deze dienst heeft bij mij persoonlijk wel wat gedaan. Er was een fijne aanbiddingsdienst. Er was een oproep voor gebed en wat mij opviel dat er eigenlijk alleen maar vrouwen naar voren kwamen. We hebben toen als groep uit Nederland voor deze mensen gebeden. Ikzelf had het op mijn hart om aan de mensen persoonlijk te vragen wat hun nood was. Daar hebben we toen voor gebeden. Toen we daar mee klaar waren kwamen de vrouwen waar we al mee gebeden hadden weer naar voren. Ik begreep daar eerst niets van en twijfelde aan mijzelf. Hadden wij niet goed gebeden? Maar ze wachten eigenlijk op Pastor Schalk. De reden hiervoor werd mij al gauw duidelijk. Deze vrouwen hadden emotionele schade opgelopen in hun relatie of op een andere manier. Pastor Schalk had zoals hij later zei een bepaalde regel doorbroken en hij voelde dat Gods Geest hem zei dat deze vrouwen een omarming nodig hadden en dat deed hij dus ook. Een stem in mij zei dat ik er maar achter moest gaan staan, wat ik dan ook deed. Dit vond ik heel bijzonder. Ik bid niet vaak met mensen en dit was daarom ook extra eng omdat het alleen vertaald kon worden in het Pools.

Maar ik heb er van geleerd. Mijn vertrouwen op wat God doet is weer versterkt. Het was een goede dienst en later hoorde ik nog wat reacties terug op hoe fijn het was voor mensen die er door bemoedigd waren.

In de avond, na weer een heerlijke maaltijd, zijn we weer naar het park getogen en hebben sommige van ons met mensen gebeden of gesproken.

13-7

De volgende morgen zijn Schalk, Jos, Henno en Jonathan naar de gevangenis geweest om daar voor twaalf mannen de film van het leven van Jezus te draaien. De mannen wilde niet aan elkaar bekennen dat ze Jezus nodig hadden in hun leven ,dus was er het voorstel om het zondaars gebed te bidden en wie het mee wilde bidden die kon dat doen. Er waren er zeven die meegebeden hadden. God werkt op allerlei manieren.

De andere achtergeblevenen waren gaan shoppen en natuurlijk een ijsje gaan eten.

In de middag was er een barbecue, en daarna gingen Jos, Schalk, Henno, Peter, Kimberleigh, Niels en Jesper naar een plek voor daklozen. Ze draaiden de Film en er kwamen twee mensen tot geloof.

In de avond togen we weer naar het plein voor worship en het draaien van de Film. Er is daar een satanist tot geloof gekomen Halleluja!

14-7
De volgende morgen op tijd weer vertrokken uit Hrubieszów Een hobbelige reis gehad en lekker warm. Rond vijf uur kwamen we aan in Zakliczyn. We gingen daar Ewa ophalen die voor ons zou gaan vertalen in het conferentiecentrum. De laatste kilometers van die dag naar het conferentie centrum in Czchów. Daar hebben we een heerlijke maaltijd genuttigd. In de avond brachten we Ewa weer terug naar huis. Ze liep op krukken omdat er iets was beschadigd in haar enkel. Schalk is bij haar thuis voor haar voet gaan bidden. Gezalfd met olie en ziedaar Ewa ging staan en voelde geen pijn meer. Vijf minuten later zei Jos tegen haar: “Nu de trap op en af”, en dat deed ze. Geweldig om van dichtbij te zien dat God een wonder doet.

15-7

Aan het begin van de morgen was er een pastors meeting. In de middag werd er door Jos en Schalk een bezoekje afgelegd aan een voorganger in Nowy Sącz om daar harten te delen . Dit was niet gepland, dus hebben wij maar wat boodschappen gedaan.

Om zes uur gegeten.

In de avond weer naar een plein om de film te vertonen. Een man kwam tot geloof.

16-7

Deze morgen hadden we worship met de groep uit Nederland . En een drummer en gitarist uit Polen. We hadden een hele fijne aanbidding waar spontaan profetieën kwamen voor verschillende mensen. Er was nl de vrouw van de drummer die profetische gaven had. Voor iedereen was wel een woord of een bemoediging. Heel bijzonder was dat.

Na het eten in de middag zijn we met z’n allen de omgeving gaan verkennen. Met het plaatselijke pontje geweest waar precies drie auto’s op konden. Een berg opgereden om een heel mooie kerk te bezichtigen, prachtig uitzicht.

Na een heerlijke maaltijd zijn we weer naar het plein getogen om daar de film weer te vertonen en natuurlijk ook te zingen.

17-7
Deze dag zijn we met z’n allen naar Kraków geweest om de zoutmijn te bezoeken. Dat was erg leuk. Naar beneden met de trap en omhoog in een mijnwerkers lift . Spannend hoor, en zeker niet voor mensen die niet van kleine ruimtes houden.

Daarna zijn we nog wezen eten in een pizza restaurant. Toen de stad ingetogen om voor Schalk wat souvenirs te kopen. Ik heb daar van die Russische poppetjes gekocht die ze matruschka noemen.

Op de terugweg zaten we in een lange file, met als gevolg dat we veel te laat waren voor de barbecue waren die om acht uur zou beginnen. Dat werd dus ook pas over negenen. Erg gezellig met een vuurtje in een gat in de vloer buiten. Lekkere worst aan een lange vork en roosteren maar, allerlei lekkere bijgerechten, dus smullen maar.

Tegen half elf gingen Schalk, Jos, Henno en Erik nog naar Zakliczyn om Ewa weg te brengen en nog een gesprek te hebben met haar moeder. Toen Erik net weg was wilde ik douchen en naar bed, maar wat bleek hij had de sleutel meegenomen, dus zou ik moeten wachten, en het kon wel twee uur duren werd mij verteld. Ik kon gelukkig een reserve sleutel gebruiken dus dat viel weer mee.

18-7

En ja hoor het was al weer voorbij. We hebben om ongeveer half acht gegeten en daarna uitbundig afscheid genomen van iedereen.

Toen begon de terugreis. Alles is zeer voorspoedig gegaan. Schalk heeft in Duitsland even lekker hard in onze auto gereden.

Uiteindelijk waren we ’s nachts of eigenlijk de volgende morgen om tien over half één weer veilig thuis, moe maar voldaan over alles wat we ervaren hadden!

………………………………………………………………………………………………….

Verslag zendingsreis Polen door Jonathan van Hulst.

De heenreis verliep nagenoeg vlekkeloos en de eerste nacht hebben we overnacht in een heel mooi Hotel langs de weg en de volgende dag zijn we verder gaan reizen van Bolewice ( Plek van het Hotel) naar Hrúbieszów waar we in de kerk hebben overnacht op luchtbedden. Er waren daar ongelofelijk veel muggen maar ondanks dat hadden we een goede nachtrust.
’s Ochtends hadden we heerlijk ontbeten en hadden we een kerkdienst met de pastors.
’s Middags gingen we met een groepje naar Zamosc waar we lekker op een terrasje kipvleugeltjes hebben gegeten en de anderen gingen een zieke bezoeken in een ziekenhuis. In de avond hebben we geëvangeliseerd in het park met de mensen van de kerk daar.
Zondag hadden we om elf uur dienst en die duurde tot 14:00 en samen hebben we nog een spel gespeeld met 3 ballen en een ei. In de avond hebben we weer geëvangeliseerd en zijn er een paar tot geloof gekomen. Maandag hebben we de film van Jezus vertoond in een klein kamertje in de gevangenis en daar keken 12 gevangenen naar. Voor mij persoonlijk vond ik dit wel heel spannend en een hele goede ervaring om mee te maken. In de middag zijn we nog naar de Oekraïense grens gereden en rond 16:00 hebben we nog lekker ge-bbqed met de mensen van de kerk. Daarna hebben we onze spullen gepakt en zijn we de volgende morgen vroeg naar Zakliczyn gereden.
Daar aangekomen ontmoetten we Ewa en de ouders van haar en zijn we doorgereden naar het conferentiecentrum in Czchów. In de avond kregen we nog schnitzel te eten .Wat heel lekker was en toen zijn we gaan slapen. De faciliteiten waren heel goed daar! De volgende dag hebben we op het plein van Zakliczyn geëvangeliseerd. Er waren niet veel mensen maar ondanks dat zijn er wel een paar tot geloof gekomen. In het conferentiecentrum logeerde ook een gezin waaronder een hele goede drummer !!( 5de van Polen) En Julius ging met hem samen spelen en ook met een bassist. De vrouw van die drummer heeft ook over ons geprofeteerd en dat raakte mij wel heel erg diep. Op donderdagavond hebben we weer de film vertoond op het plein. En hebben Julius, Angelique en Kimberleigh ook weer gezongen.We zijn ook nog met een pontje geweest over een rivier. En dat met 3 auto’s ! Daarna hebben we nog met ze allen boven op een berg gestaan waar ook een kerk gevestigd is. Daar hadden we heel mooi uitzicht en het was wel spannend om in dat busje omhoog te gaan.
Vrijdag was ons dagje uit en zijn we naar Wieliczka gegaan en hebben we een zoutmijn bekeken o.l.v. een gids. Dit was te gek om mee te maken en ook wel spannend al die trappen naar beneden en dan aan het eind met een lift snel weer omhoog. Daarna zijn we naar Kraków gegaan en hebben we nog wat souvenirs gekocht en heb ik lekker pizza gegeten. Thuisgekomen hadden we een kampvuur met worstjes . Eigenlijk een soort van BBQ boven een vuurtje. Daarna moesten we alweer inpakken en afscheid nemen van Ewa omdat we de volgende morgen alweer naar huis gingen. Terugreis verliep mooi en snel. Ook dankzij Schalk die 190 op de Duitse snelweg reed. In Duitsland zijn we onze eigen weg gegaan en waren wij ( ik, Papa, Mama en Peter) om 00:30 thuis. Ik kan terugkijken op een geslaagde reis!! En heb er veel van geleerd!!

©Jonathan

…………………………………………………………………………………………………..

Verslag zendingsreis Polen door Kimberleigh

We vertrokken heel vroeg van huis. Ik wist helemaal niet wat er allemaal ging en zou gebeuren…. ik wist wel een beetje dat ik zou moeten dansen als het kon, en mee zingen met m’n ouders. Verder was het zo dat mijn ouders gaan en ik dus mee ga en ik zou van zelf wel te horen krijgen als ik iets zou moeten doen of zo. Ik keek er ook wel tegen op want er was niet echt iemand waar mee ik verwachtte mee op te trekken… van de jeugd was ik het enige meisje. De 1e nacht hebben we in een hotel geslapen en de volgende dag reden we weer verder naar Hrúbieszów. Daar hebben we in de kerk geslapen op luchtbedden. Overdag hadden we zo een beetje tijd voor ons zelf en gingen er wel eens een groep je weg… Zelf bleef ik altijd in de kerk een beetje rustig aan doen. In de avond hebben we weer geëvangeliseerd en zijn er een paar tot geloof gekomen. Onder het evangeliseren heb ik wel eens met mijn ouders mee gezongen en dat was erg leuk om te doen omdat ik normaal eigenlijk nooit echt wil of durf te zingen terwijl iedereen je aan kijkt… Daar was ook een meisje, Angelica, die mij leerde vlaggen en dat heb ik die avond met haar samen gedaan. Eenmaal in Zakliczyn heb ik weer met mijn ouders mee gezongen daar was het net zo leuk. Ondanks er niet echt een vriendin er bij was waar ik mee kon optrekken heb ik me wel erg goed kunnen vermaken… Wat ik erg bijzonder vond was dat een vrouw een woord voor me had en het nu wel, zeg maar, is uitgekomen.. Daarna zijn we naar Kraków gegaan en hebben we nog wat souvenirs gekocht en zijn wij ( mijn vader, moeder, broertje en ik) alleen de stad in gegaan en hebben we lekker gegeten. Toen we weer ‘’thuis’’ waren hadden we een gezellige kampvuur met worstjes. De volgende dag gingen we weer terug naar huis. Het ging op zich wel erg snel! Met een paar tussenstopjes waren we de grens Duitsland/Nederland al over… Uiteindelijk kwamen wij zaterdagavond om 02.00uur aan. Ik heb van deze reis zeker genoten en veel dingen gezien! Het was het wel waard om een lange reis in de auto te maken…