Polen 2010


Polen 2010

Verslag van de reis naar Nederland en Polen – oktober 2010

door Shannon Carrol

 

01 kaart Europa 1

Allereerst wil ik iedereen bedanken die mij op deze reis heeft ondersteund door gebed en financieel.

 

Al vanaf het begin dat ik het GROTE Nieuws heb gehoord (dat is: gerechtvaardigd door geloof alleen- Rom. 1:16,

17), heb ik het grote verlangen om dit zelf volledig te ervaren en het te delen met de Wereld op elke manier die ik maar kan bedenken: door de media, door het te drukken en door internet, en ook door training te geven aan mensen met een bediening en zeker ook op zendingsreizen.

 

02 kaart Polen 2

Al heel lang had ik het verlangen om naar Europa en Oost- Europa te gaan en daar te ontdekken op welke manier we dit Goede Nieuws en de kennis over Zijn Genade kunnen doorgeven. En eveneens Safe Harbor bekend maken aan voorgangers op dit continent. Deze reis met Jos was er een waar we al jaren over spraken om eens te gaan doen. Jos Verhoef is één van de mensen die de tijd en moeite heeft genomen om van zijn bank af te komen en zijn huis, cultuur, taal en land te verlaten om uit te Gaan en te Doen waar God ons mensen toe geroepen heeft. Hij is iemand die begrijpt dat we ieder onze eigen taak hebben in het Lichaam van Christus.

 

Wat een bijzondere reis! Ruim 3000 kilometer reizen met Jos en Erik in Erik’s Honda Insight dwars door Europa was zowel plezier als uitdagend. Ik heb een aantal bijzondere voorgangers en andere mensen ontmoet waarmee Jos in de loop van de tijd al een vriendschapsband had opgebouwd, en heb de kans gehad om voor te gaan in een aantal kerken in zowel Nederland als Polen. En daardoor werd ik weer eens geconfronteerd met mijzelf en mijn geloof.

 

Ik vind het leuk om andere culturen te ervaren en weer eens te zien dat MIJN manier niet altijd de beste manier is, maar dat geen van beide de enige juiste is.

 

 

Dat was niet anders met de kijk op de wereld door de West-Europesche en Slavische mensen: zij hebben weer een heel andere kijk daarop dan ik.

03 Auschwitz B3Polen heeft een lange en turbulente geschiedenis. Een duizelingwekkende hoeveelheid van wel de helft van de bevolking is verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog en zij zijn er zich daar zeer van bewust.

 

Terwijl ik door Majdanek liep en Auschwitz, twee van de vele concentratiekampen door prikkeldraad en elektrische hekken 04 Auschwitz B4omgeven, met gaskamers, crematoria…, monumenten van de onbegrijpelijke massamoord door de Nazi SS op mannen, vrouwen en kinderen, voelde ik in mijn hart een verstikkend gevoel van verdriet door de realiteit dat de Holocaust hier, op deze plaats was gebeurd!

 

05 Auschwitz B5

Het leek alsof de bladzijden van de geschiedenis tot leven kwamen: tientallen, honderden, duizenden, honderdduizenden hebben hier hun laatste stappen gezet… Vlak bij een enorm monument van as en menselijke resten, stond ik op de plaats waar een kampcommandant het neermaaien met een machinegeweer binnen 2 dagen van 42.000 Joden beval. Denk je in!!! Het verlies van zovelen! (Kijk maar eens naar de film Schindler’s List, die zich afspeelde in Polen.).

 

 

 

orth kerk HrubEr zijn nog maar weinig goede evangelische boeken in Polen en nog maar een handjevol mensen spreken Engels, maar de jongere generatie krijgt het nu op school in plaats van Russisch als tweede taal. Het is een nieuw lid van de EU en op weg om opgenomen te worden in de Euro- economische zone. Het land is van oudsher Rooms-katholiek en de Islam is nog geen algemeen erkende religie. De president en een deel van het kabinet zijn recent omgekomen bij een vliegtuigongeluk, en de nieuwe president schijnt niet afwijzend te staan tegenover nieuwe evangelisch/protestante kerkgroepen… Minder dan 1 % beschouwt zich als ‘wedergeboren’.
Vandaag de dag ondergaat Polen een nieuwe grote verandering: het is een land dat pas kortgeleden onder Russische heerschappij, taal en cultuur uit gekomen is, en zich nu langzaamaan richting ‘west’ beweegt.

 

Ik heb een aantal van dit kleine percentage gelovigen ontmoet: warme, gulle en vriendelijke mensen. Ik heb ook verdrietige verhalen gehoord. Alcoholmisbruik heeft hier grote gevolgen: verlaten moeders die alleen voor hun jonge kinderen moeten zorgen, misbruikte echtgenotes en kinderen…. Een manier van denken, diepgeworteld in een geloof dat gecontroleerd wordt door een krachteloze religie, van armoede, pijn, hopeloosheid, en verdriet. Een natie en een cultuur die rijp is om te horen van en echt GOEDE God, Zijn Liefde, Hoop en hun Grote Erfenis voor degenen die geloven.

 

Zoals veel ZEER humanistische samenlevingen zijn deze mensen er aan toe om het Goede Nieuws op een frisse manier geleverd te krijgen zodat ze daar aansluiting mee krijgen… niet een religie of een vorm van goddelijkheid; ze zijn een volk dat wanhopig op zoek naar REALITEIT! Geen theologische, omslachtige of geestelijke argumenten, maar echtwerkende oplossingen voor het dagelijkse leven dat zij als normaal zijn gaan beschouwen.

 

Om dit te bereiken, is het zo gemakkelijk om me uitermate hopeloos te voelen, zeker als ik voel dat het MIJN verantwoording is om hen te helpen en al hun problemen op te lossen met mijn eigen kracht en vermogen. Gemakshalve vergeet ik al mijn eigen zaken (de balken in mijn oog) en mijn eigen culturele anti-( on)-geloof.

 

Wat goed om me weer te herinneren dat Jezus echt de HEER van de Oogst is! Waar succes in Zijn Koninkrijk is simpelweg te doen waar HIJ je toe roept en voor toerust! Hoewel ik denk dat oogsttijd veel leuker is en bemoedigender om te ervaren dan de moeilijkere zaaitijden, zoals de apostel Paulus zeker zal beamen, ben ik uitgedaagd om een betere voorganger te worden en meer op de Heilige Geest te vertrouwen en Zijn kracht en vermogen en minder op kennis. Handelingen 1:8 zegt: ‘U zult kracht ontvangen als de Heilige Geest op u komt en u zult Mijn getuigen zijn in Jeruzalem, en in heel Judea en Samaria, en tot in alle einden der aarde.’

 

 

Per slot van rekening is het Zijn Kracht die ons toerust om Getuigen te Zijn!

 

Dank aan Jos, Ditteke en Erik voor jullie gastvrijheid en hulp om deze reis mogelijk te maken! Het was heel fijn om nieuwe vrienden te ontmoeten en al deze nieuwe plaatsen te ervaren. Hoewel we al enkele grote resultaten gezien hebben voel ik dat er een nieuw werk gevestigd wordt… het gereed maken van nieuw land voor het zaad dat komt, en dat kan wortelen in de harten van de mensen.

Zijn Woord zal NIET leeg terugkeren!

10 sint Jos09 Zuid Polen07 kerk S

Terwijl ik observeerde en verschillende toekomstige outreach benaderingen overwoog, voelde ik dat een ‘kant-en klare’ strategie hier niet effectief zou werken.08 Lublin